Kdy vysévat ředkvičky? Nejlépe ne pozdě, jinak bude úroda slabá.

Kdy vysévat ředkvičky? Nejlépe ne pozdě, jinak bude úroda slabá.

Ředkvička nemá ráda vysoké teploty a dlouhé denní světlo. Proto je ideální pro pěstování, když je v České republice o něco chladnější počasí. Kdy přesně byste měli zasít ředkvičky, abyste získali dobrou úrodu?

  • Optimální teplota pro ředkvičky je 10 až 15 stupňů Celsia. Teplejší dny a delší pobyt na slunci jsou pro něj signálem k tvorbě květenství. Pak nebudou mít možnost současně růst kořeny, tedy ta část ředkvičky, které si ceníme nejvíce.

Kdy vysévat ředkvičky? Jarní termín

Optimální dobou pro výsev ředkviček do půdy je časné jaro – od března do začátku května. V praxi to lze provést ihned po roztání sněhu a vyschnutí půdy (pokud předpověď nepředpovídá silné mrazy). Pokud se očekávají mrazy, lze čerstvě zaseté ředkvičky přikrýt agrotextilií.

Jarní výsev lze provádět v dávkách s odstupem několika dnů nebo delším. Tímto způsobem bude zelenina připravena ke konzumaci postupně a budeme mít přístup k čerstvým ředkvičkám po delší dobu.

Kdy vysévat ředkvičky? Druhý termín

Podruhé lze ředkvičky vysévat do půdy koncem léta (v srpnu) a začátkem podzimu (v září). Jde o to, abyste je nevysévali příliš brzy (protože pak bude příliš teplo) a příliš pozdě – protože pak hrozí mráz. Pozornost se vyplatí věnovat také odrůdě. Měla by být buď univerzální, nebo určená pro podzimní/pozdní letní výsev. Vhodná je například odrůda „White Icicle“, která má bílou barvu a protáhlý tvar (proto se někdy zaměňuje s ředkvičkou, ale ředkvička je jiná zelenina – je také bílá a protáhlá, ale rozhodně větší než ředkvička „White Icicle“).

Kdy vysévat ředkvičky pod fólii?

Dnes se mnoho zahrádkářů, dokonce i začátečníků, rozhoduje pro pěstování zeleniny pod stříškou nebo v malých sklenících. V nich lze ředkvičky bez problémů vysévat. Ředkvičky se pod fólii vysévají od ledna do března. Vyplatí se také vybrat správné odrůdy. V současné době nabízejí zahradnické obchody velký výběr semen přizpůsobených pro pěstování v tunelech. Druhou možností jsou rané odrůdy.

Jaká je délka vegetační doby ředkviček?

Vegetační období ředkviček trvá přibližně měsíc. Sklizeň je možná již 3-4 týdny po výsevu. Ředkvičky rychle rostou, proto je lepší je trhat hned, jak vyrostou. Kořeny ponechané dlouho v zemi velmi zhořknou (zejména pokud je půda suchá a nezaléváme je) a shnijí. Na zelených částech se zase objevují květenství, což také činí ředkvičky nepoužitelnými.

Jak vysévat semena ředkviček?

Semena ředkviček se vysévají přímo do půdy každých 2,5-5 cm, do řádků vzdálených 15-20 cm, do hloubky 1 cm. Po objevení se mladých rostlinek se doporučuje je prořezat (tj. odstranit přebytečné sazeničky), aby měly prostor pro vývoj kořenů. Ředkvičky by se neměly vysazovat na záhony, kde se předtím pěstovala jiná zelenina z čeledi kapustovitých, protože to může podpořit výskyt škůdců a chorob. Pokud byla půda hnojena hnojem, měli byste po výsevu ředkviček do ní také počkat alespoň rok.

Kdy vysévat ředkvičky? Nejlépe ne pozdě, jinak bude úroda slabá.

Výživové vlastnosti ředkviček

Ředkvička ( Raphanus sativus var. sativus ) patří do čeledi kapustovitých ( Brassicaceae) a roste v Číně a středomořských zemích. Jedlé části jsou kořen a mladé listy. Ředkvičky ( Raphanus sativus var. major ) a tuřín ( Raphanus sativus var. niger ) patří do stejné skupiny zeleniny.

Jedlé části ředkviček jsou kořen a mladé listy. V České republice se ředkvičky konzumují především jako příloha do salátů, chlebíčků, tvarohu apod. V závislosti na odrůdě a podmínkách pěstování může mít více či méně hořkou chuť. Je vhodná pro trávení, obsahuje hodně vlákniny a vitaminů skupiny B. Stejně jako všechny brukvovité zeleniny je také zdrojem glukosinolátů – sloučenin s protirakovinnými, antibakteriálními, protizánětlivými a antioxidačními účinky. Má nízký obsah kalorií (asi 14 kcal/100 g) a nízký glykemický index (15).

Přejít nahoru