Ředkvičky budou větší a chutnější než kdykoli předtím. Stačí jen trochu tohoto přírodního hnojiva.

Ředkvičky budou větší a chutnější než kdykoli předtím. Stačí jen trochu tohoto přírodního hnojiva.

Není nic lepšího než ředkvičky z vlastní zeleninové zahrádky. Jejich pěstování není náročné, ale přesto se vyplatí je přikrmovat, nejlépe přírodními hnojivy, díky kterým bude úroda mimořádně velká a chutná. O tuto zeleninu musíme také správně pečovat, abychom zlepšili kvalitu sklizně.

Začínající zahrádkáři si na zeleninovou zahrádku raději vybírají ředkvičky, protože v chladné půdě rychle klíčí a jsou nenáročné na údržbu. Pro ještě lepší růst jim však prospěje lehké hnojení. Přinášíme nejdůležitější informace o pěstování této zeleniny.

Výsadba a pěstování ředkviček – nejdůležitější pravidla

Ředkvičky budou větší a chutnější než kdykoli předtím. Stačí jen trochu tohoto přírodního hnojiva.

Ředkvičky lze vysévat od konce února do začátku května. V chladných dnech by měly být přikryty agrotextilií. Optimální teplota pro její růst je 10 až 15 stupňů Celsia. Při vyšších teplotách dává rostlina kvetoucí výhonky.

Vyséváme každých několik dní, což zajišťuje stálou úrodu. Vzdálenost mezi řádky dodržujeme 20-30 cm. Po objevení prvních pravých listů rostliny prořežeme a ponecháme semenáčky každých několik centimetrů.

Ředkvička patří do čeledi kapustovitých, proto by se neměla pěstovat na místech, kde dříve rostly jiné druhy zelí. Negativní vliv na růst mohou mít také rajčata. Mrkev, hrášek, okurky a salát jsou dobrými sousedy a lzeje sklízet 4-6 týdnů po výsevu, v závislosti na odrůdě a podmínkách pěstování.

Tyto druhy zeleniny se vysazují do úrodné, humusovité a středně lehké půdy. V těžké půdě se kořeny deformují. Rostliny dobře snášejí mírnou kyselost. Pokud je půda příliš kyselá, je vhodné ji vápnit.

Ředkvičky rostou nejlépe na slunném místě. Ve stínu netvoří trsy a vytváří husté listy .

Pěstování této rostliny vyžaduje pravidelnou zálivku – půda by měla být neustále vlhká, ale ne mokrá. Nadbytek vody vede ke změně barvy kořenových plodin a nedostatek vody zhoršuje jejich chuť.

Ředkvičky budou větší a chutnější než kdykoli předtím. Stačí jen trochu tohoto přírodního hnojiva.

Snadné hnojení ředkviček pro větší a chutnější úrodu

Před výsevem ředkviček je vhodné obohatit půdu o živiny. K tomuto účelu používáme přírodní hnojiva, jako je kompost nebo hnůj – malé množství jednoho z nich by mělo být rovnoměrně rozprostřeno po substrátu.

Někdy si můžeme všimnout, že rostliny rostou pomalu a jejich listy blednou. V této situaci se vyplatí přihnojit je hnojivem bohatým na dusík, ale v 1/5 dávky.

S hnojením se to však nesmí přehánět. Pamatujte, že ředkvičky mají rády lehké hnojení a nadbytek dusíku způsobí, že se jejich růst soustředí spíše na listy než na kořeny.

Přejít nahoru