Pokud budete rajčata každý měsíc hnojit stejným zahradním hnojivem, budou mít rychle větší a šťavnatější plody.

Pokud budete rajčata každý měsíc hnojit stejným zahradním hnojivem, budou mít rychle větší a šťavnatější plody.

Rajčata potřebují ke svému růstu víc než jen vodu a sluneční světlo a jeden odborník se podělil o jednoduchý recept na výrobu organického hnojiva, díky kterému budou plody „větší a šťavnatější“.

Rostliny rajčat mohou být někdy docela rozmarné a jedním z tajemství produkce velkých plodů je výběr správného hnojiva. Amatérským zahrádkářům se doporučuje hnojit rajčata každých několik týdnů během vegetačního období, což může být drahé, pokud si koupíte komerční hnojivo.

Pokud budete rajčata každý měsíc hnojit stejným zahradním hnojivem, budou mít rychle větší a šťavnatější plody.

Existuje však bezplatné přírodní hnojivo, které zlepší kvalitu vašich rajčat a pomůže potlačit otravný plevel na zahradě – připravte si organický čaj. Zkušená zahradnice se podělila o svůj jednoduchý recept na čaj, který je plný dusíku, fosforu, draslíku a dalších důležitých minerálů, které rajčata potřebují pro „větší a šťavnatější plody“. Vysvětluje: „Přeměna plevele na tekuté hnojivo bohaté na živiny je skvělý způsob, jak využít zdroje, které by jinak přišly nazmar. Výsledkem je nejen zvýšení výnosů, ale také odolnost vůči chorobám a hmyzu.“

Které plevele lze tedy použít jako hnojivo pro rajčata? Ideálními kandidáty na plevelný čaj jsou všudypřítomné druhy, jako jsou pampelišky, jetel, kopřivy, ptačinec žabinec, ptačinec žabinec nebo posečená tráva.

Pokud budete rajčata každý měsíc hnojit stejným zahradním hnojivem, budou mít rychle větší a šťavnatější plody.

Jeden zahradník poznamenává: „Masité plevele s hlubokými kořeny, jako jsou pampelišky a jitrocel, jsou obzvláště vhodné, protože jejich kořeny získávají cenné živiny hluboko v půdě.“

Dávejte pozor, abyste k rajčatům a jiné zelenině nepřidávali škodlivé nebo nejedlé plevele, jako je jedovatý břečťan, jedovatý dub, ohnice nebo lantana, protože by se tím mohly produkty otrávit.

Budete potřebovat plastový kbelík s víkem a cihlu nebo vhodný kámen. Naplňte kbelík do dvou třetin nasbíraným plevelem a pevně ho zmáčkněte.

Pokud budete rajčata každý měsíc hnojit stejným zahradním hnojivem, budou mít rychle větší a šťavnatější plody.

Poté naplňte kbelík vodou. Pokud používáte chlorovanou vodu, nechte kbelík s vodou alespoň jeden den na slunci, aby se chlor odpařil,“ radí odborník.

Ponořte plevel do vody tak, že na něj položíte cihlu nebo velký kámen, a pak kbelík volně přikryjte víkem. Zahradník varuje: „Vždycky jsem si myslel, že je dobré zajistit, aby nebyl vzduchotěsný, protože při procesu kvašení se uvolňuje oxid uhličitý a nikdo nechce mít vybuchující kbelík se zapáchajícím tekutým hnojivem, to je jisté.

Plevelný čaj nechte na zahradě kvasit týden nebo dva, poté bude připraven vyživovat vaše rajčata.

Chcete-li hnojivo z plevelného čaje používat efektivně, ujistěte se, že jste oddělili pevný plevel od tekutého, abyste zabránili šíření semen plevele do zahrady. Směs sceďte přes gázu do konve, dokud tekutina nebude mít zředěný černý odstín nebo nebude připomínat bylinkový čaj.

Pokud se nebojíte rozsypání semen plevele nebo použití trysky na konvici, můžete zkvašenou tekutinu jednoduše vylít z kbelíku podle potřeby.

Při manipulaci s domácím čajem se doporučuje nosit rukavice a zástěru; ačkoli je neškodný, může být poměrně štiplavý a zápach může přetrvávat i po umytí.

V komentářích k příspěvku Zahrádkář si mnoho uživatelů pochvalovalo přínosy plevelného čaje a tvrdilo, že oživil jejich rostliny, aniž by je stál jediný haléř. Jeden z uživatelů uvedl: „To je skvělé! Tolik možností a je to zadarmo!“.

Přejít nahoru