Zásadně namáčejte semena s hustou slupkou (např. meloun, červená řepa, kukuřice, cibule), semena obsahující velké množství silic (petržel, mrkev, pastinák, celer) a semena, o jejichž klíčivosti pochybujete.
Drobná a prašná semena se nenamáčejí, ale vysévají se na sazeničky. Dovážená semena ošetřená speciálními kompozicemi, v granulích a hybridní semena se také nenamáčejí.
Před namáčením lze zrna roztřídit tak, že je vložíte do sklenice s čistou vodou a zamícháte. Po několika minutách ta, která vyplavou na hladinu, odstraňte – nejsou vhodná k výsevu.
Pokud vás tlačí termín výsadby, můžete semena namočit do neředěného peroxidu vodíku, ale ne déle než 20 minut. Poté je nezapomeňte opláchnout vodou.
Pro namáčení semen papriky, lilku, zelí, pastináku, mrkve, kopru a dýně se obvykle používá dvouprocentní roztok manganu (2 g na půl šálku vody). A uchovávejte je v něm nejdéle 20 minut. Po ošetření je třeba semena důkladně omýt.