Odborník na zahradničení vám poradí, jakou zeleninu byste měli začít pěstovat v březnu – pro chuť i užitek.
Ředkvičky – porostou téměř samy.
Andrew White z Rhino Greenhouses v deníku The Express radí, jak se o ředkvičky postarat jako první . Všechny odrůdy, včetně červených, zlatých a fialových, lze do skleníku vysévat již v březnu. Stačí je posypat doslova jedním centimetrem zeminy a jejich pěstování je snadné. Důležité je udržovat je v chladu a vlhku, aby se zabránilo předčasnému kvetení.
Vyplatí se udělat si jejich zásoby předem – získáme tak přístup nejen k jejich výrazné peprné chuti, ale také k jejich zdraví prospěšným vlastnostem, protože ředkvičky:
- podporují trávení – obsahují hodně vlákniny, která zlepšuje střevní peristaltiku,
- antibakteriální účinky – jejich přírodní sirné sloučeniny pomáhají v boji proti infekcím,
- podporují játra – pomáhají detoxikovat organismus,
- snižují hladinu cukru v krvi – mohou pomáhat regulovat hladinu glukózy u lidí s inzulinovou rezistencí,
- bohaté na vitaminy, zejména vitamin C, který posiluje imunitní systém,
- mají močopudný účinek – pomáhají vyplavovat přebytečnou vodu z těla.
Užívají doplňky stravy a půjčují si léky. Lékaři o slabých stránkách svých pacientů
Zelená cibule je mladší sestrou tradiční cibule.
Zelená cibule, zejména letní odrůda, je vhodná k pěstování i v březnu. White doporučuje připravit půdu přidáním hnojiva a udržovat ji vlhkou. Semena je nejlepší vysazovat 5 cm od sebe do dobře propustné půdy.
Jak se zelená cibule liší od tradiční, dobře známé odrůdy cibule? Jedná se o mladou odrůdu ( sklízí se před dozráním ), obvykle malé velikosti, s tenkou slupkou a dlouhými zelenými stonky. Lze ji jíst vcelku a samotný kořen chutná spíše jako zelená cibule – je jemnější, méně ostrý a mírně nasládlý. Ideální pro použití v syrovém stavu (např. do salátů, tvarohu, vaječné pasty).
Má následující účinky:
- Silný protizánětlivý účinek – obsahuje kvercetin, který snižuje záněty,
- Podporuje srdce – pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšuje krevní oběh,
- jako přírodní antibiotikum – má antivirové a antibakteriální účinky,
- prospívá střevům – prebiotika obsažená v cibuli jsou doslova zdrojem potravy pro prospěšné bakterie v našich střevech,
- regulace hladiny cukru – může zlepšit citlivost na inzulín,
- posiluje kosti díky vitaminu K.
Rajčata jsou italskou pochoutkou, kterou milují Poláci
Rajčata, ačkoli technicky vzato patří mezi ovoce, lze pěstovat i v březnu. White uvádí, že odrůdy na révě rostou nejlépe ve skleníku přes léto, zatímco keříčkové odrůdy se snáze pěstují na záhonech. Semena by měla být umístěna na teplém místě, ale chráněna před přímým slunečním světlem. Odborník radí, abyste po vyklíčení rajčata přemístili na světlé místo a pravidelně je zalévali.
Rajčata jsou skutečnou vitamínovou bombou. Kromě sladké chuti mají mnoho zdraví prospěšných účinků, mj:
- bohaté na lykopen – silný antioxidant, který chrání před rakovinou (zejména prostaty, plic a žaludku), podporuje srdce (snižuje „špatný“ cholesterol (LDL) a chrání cévy) a zpomaluje stárnutí (bojuje proti volným radikálům, což pomáhá udržovat mladistvý vzhled pleti),
- příznivě působí na krevní oběh – reguluje krevní tlak, udržuje pružnost cév a snižuje riziko aterosklerózy,
- podpora imunitního systému – rajče jako zdroj vitaminu C posiluje imunitní systém a pomáhá v boji proti infekcím, díky flavonoidům má protizánětlivé účinky,
- podporuje trávení a střeva – jako zdroj vlákniny zlepšuje střevní peristaltiku a zabraňuje zácpě, má alkalizující účinky – pomáhá udržovat acido-alkalickou rovnováhu v těle,
- Rajčata jsou také vhodná pro oči díky obsaženému betakarotenu a luteinu, které chrání před degenerací žluté skvrny.
- Vitamíny A a E pomáhají udržovat pokožku zdravou, hydratovanou a pružnou,
- podporuje hubnutí – toto ovoce má nízký obsah kalorií (jen asi 18 kcal na 100 g) a obsahuje hodně vody.
Obsah našich webových stránek slouží k informačním a vzdělávacím účelům a nenahrazuje lékařské poradenství. Před jakýmkoli rozhodnutím týkajícím se zdraví se poraďte s odborníkem.