Mrkev je jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny pěstovaných na polských zahradách. Existuje mnoho odrůd, které se liší mimo jiné termínem sklizně, tvarem a barvou kořenové zeleniny, chutí a účelem. Zde jsou nejoblíbenější odrůdy mrkve.
Mrkev je cenným zdrojem mnoha vitaminů a minerálních látek. Mimo jiné obsahuje: velké množství betakarotenu (provitaminu A). Lze ji přidávat do mnoha pokrmů, připravit z ní šťávu nebo ji jíst jako samostatnou svačinu. Bezpochyby stojí za to, abyste si ji vysadili na vlastní zahrádce.
Nejlepší odrůdy mrkve pro výsev: Rozdělení
Na trhu je mnoho odrůd mrkve k výsevu, které se liší především dobou sklizně. Stojí však za to věnovat pozornost i takovým parametrům, jako jsou požadavky, odolnost vůči chorobám a škůdcům, vzhled kořenových plodin a chuť.
Odrůdy mrkve lze rozdělit podle délky vegetace na:
- rané – s vegetační dobou 80-110 dní,
- středně rané – s vegetační dobou 110-120 dnů,
- středně pozdní – s vegetační dobou 120-140 dní,
- pozdní – s vegetačním obdobím delším než 140 dní.
Mrkev: nejlepší rané odrůdy
Rané odrůdy mrkve – jejich výběr je velmi široký:
- Ambrosia – oblíbená odrůda mrkve, která se vyznačuje krátkou vegetační dobou; její mírně zúžené kořeny dosahují délky až 28 cm a mají intenzivní červenooranžovou barvu;
- Amsterdam – vyznačuje se poměrně krátkými kořeny (12-16 cm), válcovitého tvaru a oranžovočervené barvy; má velmi sladkou chuť, je šťavnatá a křupavá;
- Kalina – kořínky jsou tmavě oranžové, až 20 cm dlouhé, vyznačují se vysokým obsahem cukrů a karotenu;
- Camila – je považována za jednu z nejchutnějších odrůd mrkve, má vysoký obsah cukru a jemnou chuť bez hořkosti;
- Kinga – jedna z nejoblíbenějších raných odrůd mrkve, tmavě oranžově zbarvená, s hladkou a lesklou slupkou, dosahující délky až 20 cm; vhodná k přímé spotřebě i ke konzervování a odšťavňování;
- Lunar White – odrůda mrkve s bílou kořenovou zeleninou, která dosahuje délky až 30 cm; má sladkou a šťavnatou dužinu.
Nejlepší středně rané odrůdy mrkve
Mezi středně ranými odrůdami mrkve jsou oblíbené zejména následující :
- Galicia – kořeny mají mírně kónický tvar a dosahují délky 16-20 cm;
- Nantes Polana – válcovité kořeny dosahují délky 15-18 cm a mají sytě oranžovou barvu; tato odrůda mrkve je šťavnatá, křupavá a jemná; vhodná pro dlouhodobé skladování;
- Purple Haze – má výraznou barvu – slupka je tmavě fialová a pruhovaná, zatímco dužina je tmavě oranžová; kořeny dosahují délky až 25 cm;
- Rumba – tato odrůda mrkve patří k nejoblíbenějším; válcovité kořeny dlouhé až 22 cm mají hladkou slupku a sladkou dužinu s vysokým obsahem karotenu.
Mrkev: Nejlepší středně pozdní odrůdy
Zde jsou středně pozdní odrůdy mrkve:
- Deep Purple – tato odrůda mrkve má fialovou barvu kořenové zeleniny, kterou lze použít jako potravinářské barvivo; je určena k okamžité konzumaci nebo krátkodobému skladování;
- Polka – velmi oblíbená odrůda mrkve díky vysokému výnosu a nízkým nárokům na pěstování; její kořeny dosahují délky 20-22 cm, jsou chutné a sladké, lze je velmi dlouho skladovat.
Nejlepší pozdní odrůdy mrkve
Pozdní odrůdy mrkve – obvykle vhodné pro dlouhodobé skladování:
- Ascona – kořeny dorůstají až 20 cm, mají kuželovitý tvar a nejsou náchylné k praskání; Tato odrůda je vhodná pro dlouhodobé skladování;
- Blanca – odrůda mrkve odolná vůči nepříznivým vlivům, chorobám a praskání; vhodná pro dlouhodobé skladování; má dlouhé kořeny (25-28 cm), jejichž slupka a dužina mají jednotnou oranžovou barvu;
- Delta – má chutné, mírně kuželovité kořenové plodiny; lze ji použít k výrobě konzerv a dlouhodobě skladovat;
- Flanmanka – odrůda s dobrým výnosem a odolností vůči chorobám; má dlouhé (až 28 cm) válcovité kořeny oranžovočervené barvy;
- Perfectionism – kořeny mají červenooranžovou barvu a dosahují délky až 19 cm; Tato odrůda mrkve je vhodná pro dlouhodobé skladování.
Kdy a jak vysévat mrkev?
Termín výsevu mrkve závisí především na odrůdě. Rané odrůdy by se měly vysévat od konce března do konce dubna, zatímco středně pozdní odrůdy by se měly vysévat v květnu nebo dokonce začátkem června. O něco dříve můžete začít s výsevem mrkve v tunelech a sklenících.
Výsevu mrkve by měla předcházet vhodná příprava půdy. Měla by být pohnojená, hluboce zrytá a odplevelená. Nejlepší je, pokud bude místo pro mrkev slunné, protože pak budou mít její kořeny vysoký obsah cukrů a karotenů. Mrkev je nenáročná na teplo, takže může růst při teplotách od 5 do 35 stupňů Celsia. Půda, na které roste, by měla být lehká a humusovitá.
Mrkev se vysévá přímo do půdy. Měla by se vysévat mělce – do hloubky asi 1 až 3 cm, přičemž mezi semeny se ponechávají asi 2 cm a mezi řádky asi 30 cm. Semena vyklíčí asi 2-3 týdny po výsevu.
Po výsevu je třeba mrkev zalít, zejména v případě sucha. V opačném případě může být úroda malá. Rostlina je nejcitlivější na nedostatek vody v období klíčení a intenzivního růstu. Neměli byste také zapomínat na pravidelné pletí, kypření půdy mezi řádky a pokud možno prořezávání, pokud zelenina roste příliš hustě.
Na sklizeň rané mrkve si budete muset počkat do června a července. Středně rané a pozdní odrůdy se sklízejí od srpna do října.