Tajemství obřích ředkviček: jak pěstovat kořenovou zeleninu velikosti jablka

Tajemství obřích ředkviček: jak pěstovat kořenovou zeleninu velikosti jablka
ředkviček

Pěstování velkých a šťavnatých ředkviček – úkol, se kterým si poradí každý zahrádkář, pokud vezme v úvahu několik důležitých aspektů. Budete-li se řídit níže uvedenými doporučeními, budete moci získat bohatou úrodu chutné kořenové zeleniny.

1. Příprava půdy

Ředkvičky dávají přednost lehkým, kyprým a úrodným půdám s neutrální kyselostí. Před výsevem se doporučuje zrýt záhon do hloubky 20-25 cm, odstranit plevel a velké hroudy zeminy. Pro zlepšení struktury půdy můžete přidat humus nebo kompost.

2. Výběr odrůdy

Existuje mnoho odrůd ředkviček, které se liší velikostí, chutí a zralostí. Chcete-li získat velké kořenové plodiny, stojí za to věnovat pozornost takovým odrůdám, jako je „Red Giant“ nebo „Saksa“. Jsou známé svou odolností vůči odstřelu a vynikající chutí.

3. Termíny výsevu a podmínky pěstování

Tajemství obřích ředkviček: jak pěstovat kořenovou zeleninu velikosti jablka

Ředkvička je krátkodenní plodina, proto je nejlepší ji vysévat brzy na jaře nebo koncem léta. Optimální teplota pro růst je 10-18 °C. Při vyšších teplotách a delší denní době mohou rostliny vystřelovat, což má negativní vliv na kvalitu kořenových plodin.

4. Správná zálivka

Nedostatek vláhy je jedním z hlavních důvodů, proč ředkvičky hořknou a jsou tvrdé. Pravidelná a rovnoměrná zálivka, zejména v prvních týdnech po výsevu, je nezbytná. Je důležité nedovolit, aby půda vyschla, zejména v horkých dnech. Pokud je příliš horké počasí, lze použít mulč, který udrží vlhkost a ochrání rostlinu před přehřátím.

5. Ředění a péče o rostliny

Jakmile sazenice vyrostou, prořeďte je, přičemž mezi rostlinami ponechte vzdálenost 5-7 cm. Tím získáte dostatek prostoru pro vývoj kořenových rostlin. Ke zdravému růstu ředkviček přispívá také pravidelné kypření půdy a odstraňování plevele.

6. Ochrana proti škůdcům

Hlavními škůdci ředkviček jsou bázlivec křížatý a moucha zelná. K ochraně rostlin se doporučuje přikrýt porosty netkanou textilií a aplikovat dřevěný popel nebo tabákový prach.

7. Včasná sklizeň

Se sklizní ředkviček neotálejte: přezrálé kořenové plodiny ochabují a ztrácejí chuť. Ředkvičky jsou obvykle připraveny ke sklizni 20-30 dní po výsevu, v závislosti na odrůdě a podmínkách pěstování.

Dodržováním těchto rad se vám podaří vypěstovat velké, šťavnaté a chutné ředkvičky, které potěší vás i vaši rodinu.

Přejít nahoru