Pokud jde o řez ovocných stromů, často můžete slyšet rčení „dva zahradníci – tři názory“. Není divu: téma je poměrně složité a existují různé zkušenosti, ale také typické chyby, kterých se začátečníci často dopouštějí. Těchto tří byste se rozhodně měli vyvarovat.
Každý, kdo chce poprvé prořezávat ovocné stromy, se zpočátku často cítí trochu zmateně – přece jen není snadné přenést techniky zobrazené na četných nákresech a videích na internetu na ovocný strom na vlastní zahradě. Zejména začátečníci se často dopouštějí chyb, které mohou mít neblahý vliv na výnos a zdraví stromu. Při řezu ovocných stromů se proto vyvarujte následujících tří chyb.
Chyba 1: Prořezávání ovocných stromů v nesprávnou dobu
Při prořezávání ovocných stromů platí důležité základní pravidlo . To zní: semenné plody prořezávejte v zimě a peckoviny v létě. Nemusíte se tímto pravidlem slepě řídit, ale s prořezáváním zvláště starých větví byste měli počkat až do léta po sklizni třešní nebo švestek. Slivoně prořezávané v zimě jsou obzvláště náchylné k hnilobě dřeva. Je to proto, že poměrně tvrdé dřevo po prořezání rychle vysychá a vznikají v něm trhliny, kterými mohou spory hub proniknout hluboko do dřeva. Proto při prořezávání slivoní vždy ponechávejte část větve o délce pěsti, pokud musíte provést výraznou úpravu koruny. Vytvoří jakousi hygienickou zónu a zabrání šíření suchých trhlin do dřeva kmene.
Prořezávání ovocných stromů v zimě je nepříznivé zejména při silném řezu peckovin, protože v důsledku nízkých teplot se rány hojí velmi pomalu a riziko houbových infekcí je odpovídajícím způsobem vyšší.
Letní nebo zimní řez: stručný přehled výhod a nevýhod
Dokonce i profesionální zahradníci se často neshodnou na tom, zda je lepší prořezávat stromy v létě, nebo v zimě. Existují pádné argumenty ve prospěch letního i zimního řezu.
Chyba 2: Ponechání vodních výhonů na místě
Takzvané vodní výhony jsou jevem, který je charakteristický zejména pro semenáčky, jako jsou jabloně a hrušně. Jedná se o mladé výhony, které rostou strmě vzhůru a obvykle vyrůstají z vrcholů předních větví a jejich postranních větví. Tyto větve se často objevují ve skupinách a vytvářejí velmi hustou korunu. Navíc samy o sobě téměř nikdy netvoří ovocné pupeny, a proto nevytvářejí žádné plody. Sklizeň lze očekávat až po vytvoření postranních výhonů s plodonosným dřevem. Problém: Na stromě se tak vytvářejí nežádoucí sekundární koruny, které mohou narušit zásobování ovocného stromu vodou a živinami. Proto je důležité tyto vodní výhony co nejdříve u báze odstranit nebo je vyvazovat pod rovnějším úhlem – tím se podpoří tvorba plodonosného dřeva a zpomalí se rychlý růst vodních výhonů. V zahradnictví se vodní výhony často v létě prořezávají nebo odstraňují při tzv. červnovém oškubávání: pěstitelé obcházejí plantáž a vytrhávají sotva zdřevnatělé výhony spolu s podvazkem.
Chyba 3: Nezmlazování starého ovocného dřeva
Každý ovocný strom má v koruně větve a větvičky různého stáří. Každá ovocná větev má optimální výnos, který je v závislosti na druhu ovoce ve druhém roce ( třešně, broskve ) nebo ve čtvrtém roce (jabloně, hrušně). Proto je třeba přezrálé ovocné dřevo, které dává stále menší výnosy, neustále zmlazovat. Takové ovocné dřevo, zejména semenné, poznáte podle toho, že je silně rozvětvené. V tomto případě zmlazování spočívá v jednoduchém odříznutí silně rozvětvených částí nad mladým bočním výhonem. V případě třešní a višní je však nejvhodnější zasunout nůžky do stromu ihned v době sklizně. Můžete odstranit všechny sklizené výhony najednou nebo je zkrátit na několik pupenů, abyste podpořili růst nových, plodných výhonů pro úrodu v příštím roce.
Jak správně prořezávat broskvoně
Broskvoň je jedním z nejoblíbenějších, ale také nejnáročnějších ovocných stromů. Pro zajištění trvale vysokých výnosů je třeba provádět řez každé jaro.