Vytváření cenného humusu z odpadu: Kompost je v tom mistr. Zde se dozvíte, proč je přehazování hromady tak důležité.
Ať už se jedná o zahradní nebo kuchyňský odpad, listí, keře, trávu z trávníku nebo odřezky stromů: kompost, „děloha zahrady“, absorbuje všechny zelené zbytky a tráví je. Konečným výsledkem je půda se zvláštními vlastnostmi, která se vrací do koloběhu živin v zahradě. Zralý kompost stabilizuje strukturu půdy, zvyšuje její úrodnost, provzdušňuje ji a zvyšuje její schopnost zadržovat vodu. Živiny a stopové prvky obsažené v kompostu poskytují rostlinám výživu ve snadno stravitelné formě. Recyklace může být tak jednoduchá!
Aby kompostování fungovalo
Aby mohl v hromadě probíhat proces hnití, je nezbytné správné kompostování: materiály musí mít dostatek vzduchu, protože půdní organismy potřebují k dalšímu zpracování kyslík. Žádoucí je také určitá vlhkost, ale obsah vody by neměl překročit 70 %. Hromada pak začne zapáchat a hnít, protože v ní probíhají fermentační procesy. Aby vznikl kvalitní kompost, musí být ve správném poměru přítomen také dusík a uhlík. Pokud je směs správná, lze uvnitř uzavřené hromady kompostu dosáhnout teploty až 70 °C. Tak vysoké teploty, že dochází k usmrcení mnoha patogenů, škůdců a semen plevelů.
Co lze do kompostu přidávat?
Ne všechno lze na zahradě poslat do kompostu, dokonce ani ne všechno organické. Zde se dozvíte, co můžete do kompostu přidat a co rozhodně ne.
Proč používáme kompost?
Při procesu hnití se spotřebovává velké množství kyslíku. Kompost se obrací, aby k mikroorganismům mohl proudit vzduch. To mu dodává čerstvý kyslík a zabraňuje růstu plísní. Za tímto účelem buď přeneseme obsah do jiné nádoby, nebo vyjmeme již shnilý kompost a do kompostu vrátíme pouze zbytky. Při provádění je třeba vzít v úvahu následující skutečnosti:
Tip 1: Perfektní načasování
V zásadě platí, že kompostovací hromada by se měla obracet alespoň jednou ročně. V ideálním případě by se to mělo provést vždy, když je na zahradě potřeba čerstvé půdy. Nejvhodnější dobou je tedy jaro, kdy je budete potřebovat k zahájení zahradnické sezóny. Nejsnadněji to lze provést, pokud předtím bylo několik suchých dnů a materiál neobsahuje příliš mnoho vlhkosti. Kompostovací hromadu nikdy nepřemisťujte v době mrazů. Během léta se kompost opět naplní. Přibližně po třech měsících od posledního přemístění můžete tuto akci zopakovat.
Během sezóny je nejlepší převracet kompost přibližně každé tři měsíce.
Tip 2: Při převracení kompostu jej prosejete
Jemný kompost je nutný zejména při výsevu, aby rostliny měly kontakt s půdou. Proto se při převracení materiál ihned přehazuje přes kompostové síto. Nastavením velikosti ok můžete určit, jak hrubá nebo jemná má být půda. Veškerý materiál, který zůstane na sítu, se dále kompostuje.
Prosévání kompostu: oddělení jemné frakce od hrubé frakce
Pro přípravu záhonů v zeleninové zahradě potřebujete co nejjemnější kompost. Zde se dozvíte, jak se prosívá černé zlato zahrádkářů.
Tip 3: Podpořte realizaci
Během procesu přeměny se k rozkládaným látkám dostává kyslík. Proces hnití můžete urychlit tak, že do nově vytvořené hromady kompostu přidáte dvě lopaty vyzrálého kompostu. Ten je bohatý na mikroorganismy, které se v konfrontaci s novou „potravou“ okamžitě pustí do práce. Jako urychlovač kompostování můžete také rozpustit kostku čerstvých kvasnic a půl kila cukru v deseti litrech teplé vody a po dvou hodinách směs nalít do hromady kompostu. Pozor: teplota by měla být výrazně vyšší než deset stupňů Celsia.