Hledáte ve spíži brambory k večeři. Sáhnete do sáčku a zjistíte, že jsou naklíčené. Jsou tyto brambory ještě jedlé? Nebo je možná lepší je vyhodit? Tyto otázky jsou již dlouho sporné, zejména když se na hlízách navíc objeví zelené skvrny. Podívejte se, kdy můžete naklíčené brambory konzumovat a kdy jejich konzumace může vést k otravě organismu.
Jsou naklíčené brambory vždy škodlivé?
Jednotlivé drobné klíčky na bramborách nemusí vždy znamenat, že by se zelenina měla vyhodit do koše. Pokud je hlíza pevná a nejeví známky kažení, klíčky jednoduše odstraňte – odborníci ze Severokarolínské státní univerzity (prostřednictvím webu huffpost.com) je doporučují vyříznout spolu s dužinou.
Problém nastává, když brambory začnou silně klíčit a jejich struktura se začne vlnit. Brambory navíc změknou, a to už by pro nás mělo být varovným signálem. Pokud máte takové brambory ve spíži, raději nic neriskujte. Obsahují již zvýšený obsah solaninu, přírodního toxinu, který při konzumaci ve velkém množství může vést k otravě organismu.
Solanin je toxický, zejména pokud je konzumován v nadměrném množství. Může způsobit nepříjemné příznaky, jako např:
- bolesti břicha,
- nevolnost a zvracení,
- bolesti hlavy a závratě,
- průjem,
- oslabení organismu.
Pokud jsou brambory intenzivně zelené nebo mají četné klíčky, je lepší je vyhodit.
Jak brambory skladovat, aby neklíčily?
Věnujte pozornost barvě brambor. Pokud získaly zelený odstín, je to s největší pravděpodobností důsledek působení světla. Tento proces vede k intenzivní tvorbě chlorofylu. Chlorofyl sám o sobě není škodlivý, ale jeho přítomnost obvykle indikuje… hromadění solaninu.
Solanin se hromadí především ve slupce a klíčcích brambor. Může však pronikat i do dužiny. Pokud je na bramboře například jedna malá zelená skvrna, můžete ji odstranit nožem a zbytek použít. Pokud je většina brambory zelená, neriskujte – bramboru vyhoďte.
Chcete-li brambory udržet déle čerstvé a zabránit jejich klíčení, skladujte je na tmavém a chladném místě při teplotě 7-10 °C. Neskladujte je v plastových sáčcích, protože nedostatek vzduchu urychluje proces kažení. Brambory také neskladujte v lednici, protože by se změnila jejich chuť. Skvělým nápadem je skladovat je společně s… jablky. Toto ovoce uvolňuje etylen, který účinně zpomaluje klíčení brambor.
Co dalšího byste si měli zapamatovat?
Solanin se při vystavení vysokým teplotám nerozkládá. Pokud brambory naklíčily, vařením nebo smažením se jeho obsah nesníží. Tepelnou úpravu brambor se zjevnými známkami solaninu raději neriskujte. Vyhnete se tak zbytečnému riziku a postaráte se o své zdraví i zdraví svých blízkých.
Zajímavé je, že ne všechny brambory klíčí stejně rychle. Některé odrůdy jsou vůči klíčení odolnější a lze je skladovat déle bez ztráty kvality (např. Denar, Tajfun nebo Satina).