Výsadba cukety: proč jsou rozestupy mezi rostlinami zásadní (pro bujný růst)

Výsadba cukety: proč jsou rozestupy mezi rostlinami zásadní (pro bujný růst)

Cuketa je ideální pro začínající zahrádkáře! Díky těmto tipům bude vaše zelenina růst hladce od výsevu až po sklizeň.

Pěstování vlastní zeleniny je praktické, šetří peníze a vytváří zvláštní pocit úspěchu. Každý, kdo již má zeleninovou zahrádku, ví, že její pěstování vyžaduje určité úsilí.

Pokud chcete začít pěstovat zeleninu, měli byste si nejprve vybrat odrůdy nenáročné na údržbu. Mezi ně patří například cuketa. Oblíbená rostlina středomořské kuchyně je ideální pro začínající zahrádkáře. K dostání jsou v zelené, žluté nebo s bílými pruhy. Sezóna cuket trvá od června do října. Během této doby plodí.

Přestože je cuketa považována za zeleninu pro začátečníky, je třeba při jejím pěstování zvážit několik věcí. Které to jsou, se dozvíte zde.

Výsadba cukety: zelenina potřebuje hodně místa

Cuketa potřebuje především hodně místa. Pokud je vysazujete na záhon, ponechte mezi rostlinami alespoň metr. Pokud chcete cuketu pěstovat na balkoně, můžete ji zasadit do velkého květináče.

Cukety je nejlepší vysévat od poloviny května. Semena by měla být v půdě zahrabaná asi dva centimetry. Ideálním místem bude slunné nebo částečně zastíněné místo. Milují slunce, ale jsou citlivé na vítr. Proto se hodí chráněné místo v blízkosti živého plotu nebo zdi.

Výsadba cuket: Jak často je třeba hnojit?

Cukety potřebují kromě místa také hnojivo a dostatek vody. Cukety jsou rostliny náročné na živiny, takže pro svůj růst a plodnost potřebují hodně živin. Pro hnojení je třeba před výsadbou aplikovat kompost do vrchní vrstvy půdy.

Hromada kompostu je hotová, když neobsahuje téměř žádné hrubé složky, je drobivá a voní po lesní půdě.

Po dvou měsících je třeba rostlinu cukety znovu přihnojit. Mimochodem, cukety nesnášejí mrazy, takže poslední plody je třeba sklidit před zimou.

Výsadba cukety: potřebujete hodně vody.

Důležitá je také pravidelná zálivka, protože cukety potřebují hodně vody. Pokud jsou příliš suché, stávají se chuťově hořkými. Cukety je třeba zalévat jednou až dvakrát týdně, nejlépe ráno, v závislosti na povětrnostních podmínkách. V polovině léta možná i častěji. Protože nemají rády mráz, neměla by být zálivka příliš studená.

Cukety dozrávají přibližně dva měsíce po výsadbě. Poté by se měly ostrým nožem seříznout u báze stonku. Čím je cuketa větší, tím je mdlejší a bez chuti. Tip: Květy cukety můžete také jíst. Obzvláště chutné jsou smažené nebo opečené na oleji.

Výsadba cuket: typické choroby a škůdci

Cukety vlastně nejsou nijak zvlášť náchylné k chorobám, ale někdy se na rostlinách cukety může vyskytnout moučnatost. Na listech rostlin cukety se objevují bílé skvrny. Ty je pak třeba co nejdříve odříznout, aby se zabránilo jejich dalšímu šíření.

Pokud není napadení příliš silné, lze plody stále sklízet a konzumovat. Vzhledem k tomu, že se moučnatka obvykle objevuje v suchých letních měsících a cukety v zimě stejně odumírají, je boj s ní obvykle zbytečný.

Tip: Pokud cukety vysazujete na záhon s hlubokou vrstvou půdy, měli byste nainstalovat také ochranu proti slimákům, protože mladé rostliny cuket jsou mezi slimáky obzvláště oblíbené.

Hnití květů a plodů může být způsobeno také nedostatkem vápníku. Tomu lze předejít přidáním vápna při výsadbě.

Rostliny cukety mohou samozřejmě napadat také mšice, které přenášejí virové choroby, jako je virus žluté mozaiky cukety. Proti mšicím na rostlinách cukety můžete rozptýlit larvy svilušek.Výsadba cukety: proč jsou rozestupy mezi rostlinami zásadní (pro bujný růst)

Jak je cuketa zdravá

Ať už jde o cuketové nudle, cuketový nákyp nebo jako svačinu – zdá se, že receptů na pokrmy z cukety je stále více. A ne bezdůvodně: cuketa je nejen chutná, ale také velmi zdravá a nízkokalorická: 100 g obsahuje pouze 20 kalorií. Má také vysoký obsah draslíku – 200 mg na 100 g. Draslík je důležitý zejména pro přenos nervových vzruchů a regulaci krevního tlaku.

Ve 100 g je 25 mg vápníku, 20 mg hořčíku, 30 mg fosfátů a 1 mg železa a také 180 µg beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Na rozdíl od jiných druhů zeleniny je v ní obsaženo i více vitamínů.

Cukety lze skladovat v chladničce až týden. Mimochodem, slupka se může jíst, a dokonce se doporučuje, protože obsahuje mnoho užitečných látek.

Přejít nahoru