S příchodem jara nastává pro milovníky záhonů čas aktivních příprav – začíná sezóna setí. Pěstování silných sazenic je však úkol, který vyžaduje znalosti. Jednou z hlavních hrozeb je zákeřná „černá noha“, která může mladé klíčky zničit. Odborník z populárního blogu „Vaše Dacha“ prozradil autorskou metodu ochrany sazenic pomocí čtyř přírodních elixírů. Žádná chemie – pouze přírodní složky!
Tajemství úspěchu spočívá ve střídání
Metoda je založena na cyklu čtyř roztoků, z nichž každý posiluje rostliny, bojuje proti chorobám a urychluje růst.
1. Kvasnicový koktejl – energie pro kořeny
Kvasnice, bohaté na vitaminy skupiny B a aminokyseliny, se stávají „palivem“ pro vývoj sazenic.
Recept: Kvasnice se používají k přípravě potravin, které jsou určeny k pěstování, a to jak k pěstování, tak i k výrobě potravin:
– 10 g sušeného droždí (nebo 50 g čerstvého droždí);
– 1 litr teplé vody.
Přísady smíchejte, nechte hodinu louhovat a poté zřeďte 9 litry vody. Zalévejte ráno pod kořeny – posílíte tak kořenový systém a dodáte sazenicím sílu.
2. Syrovátka je štítem proti plísním
Probiotika a stopové prvky obsažené v syrovátce vytvářejí v půdě zdravou mikroflóru, která potlačuje patogeny.
Receptura: Sýrovec je vhodný k přípravě potravin, které jsou určeny k pěstování, ale také k přípravě potravin, které jsou určeny k pěstování, a k přípravě potravin, které jsou určeny k pěstování:
– 1 litr přírodní syrovátky (bez přísad);
– 9 litrů vody.
Listy postříkejte během dne: syrovátkový film ochrání před infekcemi.
3 Cibulový nálev – přírodní antibiotikum
Fytoncidy ve slupkách bojují proti bakteriím a plísním.
Recept: Cibule na bázi cibule, která se používá k přípravě pokrmů z cibule:
– Cibulové slupky: 100 g slupek;
– 1 litr vroucí vody.
Lusky vařte 24 hodin v páře, sceďte. Večerní zálivka pod kořenem posílí imunitu rostlin.
4. Hořčičná směs – aktivátor růstu
Hořčice nejen stimuluje vývoj, ale také odpuzuje škůdce.
Recepty: Hořčice se používá k přípravě pokrmů, které se používají k přípravě jídla:
– 1 lžička hořčičného prášku;
– 1 litr vody.
Tímto roztokem zalévejte každý druhý den ráno, střídavě s kvasnicemi.
Plán péče: V případě potřeby se naočkuje a vyluhuje:
– Ráno: zalévání kvasnicemi.
– Den: Postřik syrovátkou.
– Večer: Cibulový nálev.
– Druhý den ráno: Hořčičný roztok.
Cyklus opakujte každých 48 hodin po dobu 2-3 týdnů. Klíčem je pravidelnost a důslednost!
Kromě hnojení poskytněte sazenicím dostatek světla, tepla a mírnou zálivku. Přírodní roztoky rostliny nejen ochrání před chorobami, ale také jim dodají sílu pro budoucí sklizeň.