Česnek je jednou z nejoblíbenějších plodin, ale i zkušené zahrádkáře může nepříjemně překvapit. Včerejší zelená, silná pírka začnou náhle žloutnout. Proč k tomu dochází a jak úrodu zachránit?
Co je příčinou žloutnutí česneku?
Hlavní příčinou je nedostatek dusíku. Tato makroživina je zodpovědná za vývoj zelené hmoty. Pokud je půda chudá na dusík, rostlina začne pociťovat nedostatek živin, což vede ke žloutnutí lusků.
Jak situaci napravit?
Při výsadbě česneku mnozí zahrádkáři vnášejí do půdy hnůj a organickou hmotu, ale rostliny si časem všechny živiny z půdy vezmou. Proto je nutné výsadby dodatečně přikrmovat, ale s ohledem na fázi růstu.
Která hnojiva pomohou?
Drůbeží hnůj je jedním z nejlepších dusíkatých hnojiv. Používá se ve zředěné formě (1:20).
Jezerní bahno je přirozeným zdrojem dusíku.
Kompost – bezpečný způsob nasycení půdy užitečnými prvky.
Důležité! V pozdních fázích růstu již není přebytek dusíku potřeba, protože může zabránit tvorbě hlaviček česneku.
Stačí použít správné hnojivo a váš česnek se opět zazelená a získá sílu pro dobrou úrodu!