Mrkev se pěstuje pro svou sladkou, šťavnatou a zdravou kořenovou zeleninu. Někdy se však stává, že tato část zeleniny neroste v bujné barvě. Nabízíme k přečtení, co dělat, aby mrkev vyrostla do kořenové zeleniny.
Mrkev lze použít jako přísadu do mnoha pokrmů nebo jako samostatnou svačinu. Její pěstování je poměrně snadné, takže ji najdete na většině zahrad a zahrádek. Abyste měli uspokojivou úrodu, je užitečné znát několik způsobů, jak mrkev přimět k růstu kořenů.
Kdy a jak vysévat mrkev?
Mrkev se vysévá přímo do země. Termín výsevu závisí na odrůdě zeleniny a trvá od konce března do června. Čím pozdější je odrůda mrkve, tím později můžete očekávat sklizeň. Sklizeň probíhá od června do října.
Nejlepší místo pro tuto zeleninu je slunné a větrané. Půda by měla být lehká, hlinitá, mírně kyselá a mírně vlhká. Je žádoucí, aby vedle ní rostla cibule, která chrání mrkev před nebezpečným škůdcem – mrkvovou muškou. Tím se vyhnete nutnosti používat chemické pesticidy.
Před výsevem je žádoucí půdu nakypřit. Semena mrkve by se měla vysévat do malé hloubky asi 2 cm, do řádků ve vzdálenosti 20-30 cm od sebe.
Co je třeba udělat, aby mrkev rostla jako okopanina? Zalévání není všechno
Kořen mrkve je její nejcennější částí. Právě v něm rostlina hromadí živiny. Aby mrkvi vyrostly kořeny, je třeba jí zajistit příznivé podmínky, mezi které patří především správné umístění a typ půdy.
Neměla by se zanedbávat zálivka, zejména v období sucha. V počátečních fázích růstu obvykle stačí zalévat dvakrát týdně. Jak zelenina roste a její potřeba vody se zvyšuje, je třeba ji zalévat častěji, až čtyřikrát týdně. Tento jednoduchý postup podpoří růst kořenů a také zabrání jejich lámání.
Mezi další nezbytné postupy patří pravidelné pletí záhonů a kypření půdy na nich. Tím se zlepší její struktura a zabrání se tomu, aby jednotlivé kořeny mrkve mezi sebou soupeřily o vodu a živiny.
Meziplodiny: Díky nim mrkev poroste u kořene
Aby mrkev rostla u kořene, neměli byste zapomínat na meziplodiny, tedy odstranění některých slabých sazenic. Tento postup zabrání přeplnění a poskytne dostatek prostoru pro růst zbývající mrkve.
Je důležité prořezávání správně připravit a provést. Několik hodin před zákrokem je vhodné půdu vydatně zalít , což usnadní odstranění vybraných sazenic i s jejich kompletním kořenovým systémem. K ořezání kořenů můžete použít například nůž. První přerušení je nejlepší provést hned, jak se zelenina objeví, což jí poskytne dostatek prostoru a umožní vám soustředit veškeré úsilí na vývoj velkého a zdravého kořene. V závislosti na vašich potřebách můžete později provést další přerušení.
Co musíte udělat, aby mrkev vyrostla do kořene? Je třeba správně aplikovat hnojivo
Aby mrkev vyrostla do kořene, je velmi důležité ji správně hnojit. Právě díky tomu bude úroda mimořádně bohatá. Je však nesmírně důležité udržovat rovnováhu mezi jednotlivými živinami dodávanými rostlinám. Nadbytek fosforu může vést k rozvětvení kořenů a nadbytek dusíku k nadměrnému růstu zelené nadzemní části mrkve namísto kořenů.
V zahradnictvích jsou k dostání speciální hnojiva, která půdu vyživují. K tomuto účelu však lze použít i kuchyňský odpad. Nejoblíbenější z nich je kávová a čajová sedlina.
Stačí je důkladně vysušit a pak těsně před výsevem smíchat několik polévkových lžic se semeny mrkve. Z této sedliny lze také vyrobit domácí živný roztok, kterým lze zeleninu zalévat. Použití kávové nebo čajové sedliny způsobí, že mrkev vyroste v kořenovou zeleninu.